Talvirenkaat

Talvirenkaita käytetään henkilöautoilla, kevyillä kuorma-autoilla, rekoilla ja busseilla ja ne ovat välttämättömiä alueilla, jossa sataa paljon lunta. Yleensä renkaiden kulutuspinta on jaettu pieniin lohkoihin ajosuorituksen maksimoimiseksi lumessa. Tämän lisäksi erilaiset pintarakenteet lisäävät vetovoimaa ja estävät liukumista.

Talvirenkaat yhdistävät erilaisia kumityyppejä ja kulutuspintoja, joilla maksimoidaan pito lumessa, räntäsateessa, jäällä ja yleensäkin talvisissa olosuhteissa. Jotta voit valita itsellesi sopivat talvirenkaat, aloita analysoimalla ajotapaasi ja autosi käyttöä.

Vinkkejä talvirenkaiden valitsemiseen:

•    Kapeat renkaat leikkaavat lumen läpi ja tekevät ajamisesta helpompaa
•    Talvirenkaiden koko tulisi olla suunnilleen sama kuin autosi perusrenkaiden koko


Talvirenkaat ovat pehmeämpiä kuin jokasään ja kesärenkaat alle -7 asteessa, jonka ansiosta ne pärjäävät niin mäessä ja kaarteessa sekä jarruttavat helpommin. Talvirenkaita valitessa sinun kannattaa myös ajatella renkaiden nopeus- ja painearvoja.

Talvirenkaissa on Q-nopeusarvo, joka osoittaa sallitut nopeudet - tämä numero on yleensä matalampi kuin muissa renkaissa. Kylmä talvi-ilma vähentää renkaissa olevaa painetta, joten talvella on tärkeää tarkistaa renkaiden paine useammin kuin lämpimällä säällä. Renkaiden oikean painelukeman löydät niin käsikirjasta kuin renkaiden ulkoreunasta.

Talvirenkaat tehdään erityisestä kumista, joka ei jäykisty ja jolla renkaat säilyttävät mukautuvan pidon tiehen myös alle -7 asteessa. Talvirenkaita on kahdenlaisia; nastarenkaat ja kitkarenkaat.

Nastarengas

Nastarenkaiden kulutuspintaan on upotettu metallinastoja, jotka parantavat pitoa ja jarrutusvoimaa jäisillä ja lumisilla teillä. Tärkeää on, että nastat eivät haittaa kulutuspinnan toimintaa ja peittävät renkaan tasaisin välein.

Nastarenkaiden kuluminen

Nastarenkaiden nastoja kannattaa pitää silmällä. Puuttuvat, löysät tai taipuneet nastat vähentävät renkaan pitoa. Nastoja pitää myös olla tasaisesti jakautuneena koko renkaaseen. Jos nastoja on irronnut toisesta renkaasta enemmän kuin toisesta heikkenee renkaiden pito entisestään; nastamääräysten mukaan nastojen määrä renkaiden välillä ei saa vaihdella enempää kuin 25 prosenttia.
Jos huomaat nastarenkaissasi puutteita on aika harkita renkaiden uusimista.

Katso talvirengas valikoima >


Kitkarengas

Nastarenkaat toimivat erinomaisesti jäisillä ja lumisilla teillä mutta kuluttavat tienpintaa. Kitkarenkaat on suunniteltu antamaan hyvä vetovoima ilman metallinastoja.

Katso talvirengas valikoima >


Kesärenkaat

Kesärenkaita voidaan käyttää kaikilla keleillä paitsi talvella ja niitä tulisi käyttää ainakin pääsiäisestä lokakuuhun. Kesärenkaissa tärkeintä ovat hiljaiset renkaat, hyvä ajomukavuus ja erinomainen ohjauskyky. Nämä renkaat sopivat ajoon parhaiten kuivalla ja vähän märällä säällä eikä niitä suositella talviajoon kylmällä säällä, jäällä eikä lumessa. Kesärenkaat antavat parhaan ajettavuuden, kun lämpötila on kaksinumeroinen.

Kun katsot kesärenkaiden profiilia näet yleensä kaarevia uurteita ja monimutkaisia kuvioita. Tämä antaa parhaan ajettavuuden kuumalla, kostealla säällä. Kesärenkaiden kumiseos on talvirenkaita kovempaa ja uurteet keräävät ja ohjaavat vettä pois renkaasta, jotta se ei kellu.
Kun etsit uusia kesärenkaita on parasta ottaa saman kokoiset kuin auton perusrenkaat. Jotkut kesärenkaat tulevat eri kokoisina mutta mitä isommat ja leveämmät renkaat ovat, sitä isompi riski on päätyä vesiliirtoon. Vesiliirron todennäköisyyden voi minimoida valitsemalla renkaat, joissa on suunnattu uramuotoilu.

Katso kesärengas valikoima >



Jokasään renkaat

Jokasään tai jokakelin renkaat yhdistävät talvi- ja kesärenkaiden edut yhteen. Jokakelin renkailla on yleensä suurempi kitka, joka lisää polttoainekulutusta.



Renkaiden käyttökelpoisuus

Lain mukaan kulutuspinnan tulisi olla vähintään 1,6 mm syvä kesärenkaissa ja 3 mm talvirenkaissa. Yleinen suositus on, että kulutuspintaa on 4 mm. Voit tarkistaa urasyvyyden kotikonstein kahden euron kolikolla.

Tarkista renkaan kuluneisuus

Testaa urasyvyys asettamalla kolikko uraan; jos hopeoitu, vajaan 4 millimetrin reuna uppoa kokonaan uraan riittää pito turvalliseen talviajoon. Jos reunaa jää näkyviin on aika harkita renkaiden uusimista.


Vahvistetut renkaat

Vahvistetuilla renkailla on tavallista suurempi kantokapasiteetti. Kuormitusindeksistä näkee kuinka paljon kuormitusta rengas kestää. Jos kuormitusindeksi on 90, kestää rengas 600 kg.
Korotetun kuormitusluokan tai RF-renkaat tunnistaa XL-merkinnästä. Tämä ei tarkoita, että renkaat olisivat erityisen isot vaan että ne ovat vahvistetut. XL-renkaiden kuormitusindeksi saattaa olla 93 tai jopa 95, kun verrataan samanlaiseen vahvistamattomaan renkaaseen. Vahvistetuissa renkaissa on monta kerrosta, stabiilimpi rakenne ja korkeampi inflaatiopaine kuin tavallisessa renkaassa.

Matalaprofiilirenkaat

Reunan korkeus mitataan vanteesta renkaan loppuun, kun se on maksimissaan 50% renkaan leveydestä on kyseessä nk. matalaprofiilirenkaat. Nämä renkaat ovat yleensä myös leveitä renkaita.
Kun mittasuhteet ovat näin äärimmäiset, on tingittävä ajomukavuudesta. Matalaprofiilirenkaista kuuluu enemmän ääntä ajon aikana, töyssyt tuntuvat enemmän, renkaat ovat herkemmät iskuille, huonoilla teillä pito on vähäisempää ja polttoainekustannukset ovat korkeammat. Matalaprofiilirenkaita käytetään mm. jotta auto käyttäytyy paremmin mutkissa ja kallistusvakauden parantamiseen.


Löydä verkkokauppamme valikoimastamme sinulle sopivat kesä- ja talvirenkaat. Myös Deltan huolto palvelee mielellään, kun sinulla on kysyttävää.