Oikeiden renkaiden valinta – rengaskoko ja rengasmerkinnät

Auton renkaiden vaihto saattaa olla prioriteettilistan häntäpäässä. Niitä saatetaan valita impulsiiviostoksena ja nopealla aikataululla. Renkaiden valintaan kannattaa kuitenkin varata hieman aikaa, sillä auton kumit vaikuttavat sekä ajoturvallisuuteen että –mukavuuteen. Ainoastaan auton renkaat ovat kosketuksessa itse tiehen ja on tärkeää että renkaat kestävät eri ajo-olosuhteita. Jopa kehittyneimmät luistonestojärjestelmät tai tehokkaimmat jarrut eivät auta jos autolla on alla huonot renkaat. Tässä artikkelissa saat vinkkejä asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvien renkaiden valinnassa.

Yleinen ymmärrys renkaista

Renkaat ovat säiliöitä paineilmalle. Tämä säiliö tukee auton painoa sekä on mukana liikuttamassa ja pysäyttämässä autoa. Nykypäivän renkaissa on monta tekijää ja niiden valmistus tapahtuu sisäpuoli ulospäin. Tämän takia jokaisen renkaan ’sydän’ on sisäpuolella oleva kerros. Sisäkerros antaa renkaalle oikean muodon sekä pitää ilman sisällä.

Rengaskoko ja rengasmerkinnät

Suurimpia virheitä renkaiden valinnassa tehdään valitsemalla väärän kokoiset renkaat. Rengasmerkinnät kannattaa ymmärtää, jotta osaat valita autollesi sopivimmat renkaat. Oman auton rengaskoon saat selville auton rekisteriotteen teknisestä osasta.

rengasmerkinnat

185 -     Renkaan leveys: Renkaan kulutuspinnan leveys millimetreinä

65 -       Rengasprofiili: Renkaan sivupinnan korkeus jaettuna renkaan leveys prosentteina

R -         Renkaan rakenne: Radial eli vyörengas - Lähes kaikki nykypäivän renkaat ovat radiaalirakenteisia, koska ne ovat kulutuskestäviä ja säilyttävät muotonsa hyvin

15 -       Vanteen halkaisija: Vanteen koko tuumina

88 -       Kuormitusluokka: Indekseinä ilmoitettu enimmäiskuorma, jota rengas pystyy kannattamaan

T -          Nopeusluokka: Maksiminopeus, jolla renkaalla voi kuljettaa kuormaa. Alla olevasta taulukosta löydät yleisimmät nopeusluokat

 

Q

160 km/h

R

170 km/h

S

180 km/h

T

190 km/h

H

210 km/h

V

240 km/h

W

270 km/h

Y

300 km/h

 

Renkaan käyttöikä ja huolenpito

Renkaiden kulutuskestävyyteen liittyy useita tekijöitä, kuten auton tyyppi, ajo-olosuhteet ja ajotapa. Renkaan käyttöikää voi pidentää oikealla huolenpidolla. Rengaspaineesta huolehtimisella ja urasyvyyksien tarkkailulla päästään pitkälle, mutta myös pulttien jälkikiristys on hyvä tehdä aina muutaman sadan ajetun kilometrin jälkeen.

Delta Kaupasta saat hankittua helposti uudet renkaat autoosi. Valikoimassamme on laadukkaita japanilaisia Toyo-renkaita, sekä talvi- että kesärenkaita. Voit tilata renkaat kotiin tai Delta Auton toimipisteeseen. Voit myös kätevästi tilata renkaiden asennuspalvelun oston yhteydessä.